Musli

Bevolkingsdichtheid in het echt

De vier generaties van Musli’s familie leven samen in een huis. Het huis staat aan de uiterste rand van Dharavi, tegen de spoorlijn die de wijk scheidt van Sion. Musli’s grootvader bouwde het huis. Hij had fortuin gemaakt met het verhandelen van landbouwproducten naar Mumbai. Het huis stond op ruime grond en steeds als de familie zich uitbreidde werd er een kamer bijgebouwd. Langs de perceelgrens werden kamers voor personeel en nog meer familie gebouwd. De kamers zijn aaneengeschakeld en vormen een hofje. Er is rond het huis nog wat open grond met bomen en planten. Het is een goed huis waarin Musli’s ouders ondertussen heel oud zijn geworden. Zijn vader van 98 hoort alleen niet zo best meer en zijn moeder van 94 heeft ondertussen wat moeite met lopen.

Musli volgde met succes een opleiding tot dierenverzorger en vond een baan in het Sanjay Gandhi National Park van Mumbai. Tot zijn ontsteltenis bleken de leeuwen en de tijgers nogal humeurig te zijn en ze joegen hem grote schrik toe. Een aantal dagen stond Musli doodsangsten uit, tot zijn carrière als dierenverzorger eindigde.


Musli en zijn ouders.

Musli had als kind al wat meer aandacht nodig dan zijn broers. Hij is zeer sociaal en erg druk met het onderhouden van veel vriendschappen. Hij kent zowat iedereen, heeft heel veel familieleden en vooral: iedereen in de buurt kent Musli. Hij zorgt goed voor iedereen en vangt ook bezoekers op. Om je een idee te geven van zijn netwerk volgt hier een kleine rondgang.


Musli naast zijn oom Baburao.


Zijn broer Shiamkude is barbier en ook de anderen kennen hem allemaal.


Musli’s broer Munna verkoopt papaja’s.


Musli’s schoonzus met haar dochter.


De buurman, die ook in het grote huis woont, verkoopt gefrituurde lekkernijen.

De kraampjes met de papaja’s en de frituur staan zo’n honderd meter bij het huis vandaan. Deze locatie heeft vlakbij de winkels meer aanloop en het grote huis ligt net wat te rustig.


Twee kinderen die hun ouders verloren, vonden onderdak bij de buurman. Het gezin woont in een een van de kamers rond het grote huis. Er zijn nu vier kinderen. De kleinste ligt te slapen in het wit-roze kleedje. Het bed rechts dient overdag als hangplek. ’s Nachts wordt er op geslapen.



Om ruimte te bieden aan alle familieleden zijn de kamers van het huis verdeeld over de gezinnen. In elke kamer woont een echtpaar. Musli is gescheiden van zijn vrouw en woont sindsdien weer bij zijn ouders in een kamer. Die kamer was ooit de keuken van het hele huis.

Dit verhaal is opgetekend in 2008. Een jaar later trof ik Musli niet in Dharavi aan. Er werd gezegd dat hij op een bijzondere plek was. Na terugkomst in Amsterdam werd ik een maand later een paar keer gebeld waarbij de verbinding steeds wegviel. Uiteindelijk hoorde ik een opgewonden mannenstem uit India. De verbinding was slecht en hij kon mij nauwelijks verstaan maar aan zijn opgetogen geroep kon ik Musli herkennen. Toen hij hoorde dat er verbinding was werd hij wat rustiger. Zo te horen was hij gelukkig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten