Trapladder


Trappen dienen om niet alleen hoogteverschillen te overwinnen maar ook problemen van andere aard. Architecten weten daar alles van. De moeilijkste puzzel in het ontwerp van een gebouw is de trap tussen twee verdiepingen. De ruimte onder de trap is vaak niet erg nuttig. Boven een trap bevindt zich niet eens een vloer. Een trap kost dus ruimte op beide verdiepingen. Onderaan de trap is verkeersruimte nodig om bij de eerste tree te kunnen komen, bovenaan is ook weer verkeersruimte nodig. Deze verkeersruimtes liggen niet boven elkaar en dat maakt de indeling van boven en beneden er niet eenvoudiger op.

Dit huis laat precies zien wat er bij komt kijken om trappen te maken. Toen beide huizen nog uit één bouwlaag bestonden, de begane grond, ging het allemaal nog goed. In de hoek tussen beide huizen ligt een waterput. Om het dak toegankelijk te maken, moest er ook een trap komen. De enige plek waar het kon was op het hoekje van de waterput. De trap moest natuurlijk wel dicht zijn want anders zou allerlei vuil vanaf de treden in de waterput vallen. Dat gold ook voor de rode leuning.
Toen de verdieping er bovenop gebouwd werd, was er een trap nodig naar het volgende dak. Die tweede trap kon er nauwelijks bij. Er was zelfs een extra stuk dak nodig om van de hoge trap af te kunnen stappen. Daarom hangt er nu een soort luifel langs de gevel. Hoe de volgende uitbreiding er uit gaat zien is een raadsel.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten